2010. december 9., csütörtök

10...9...8...7 Reloaded. Meg a mediterrán tészta története.

Sziasztok !
Már-már fél lábbal otthon, de még mielőtt újra az anyaföldre lépnék úgy gondoltam illene írnom még egy “pár” sort nektek.
Az egyetemeről sok újdonságot nem tudok mondani ...még meg van, kis iróniával. :)
Ugyan én sokat nem érzékeltem belőle, de mint azt jó páran tujdátok volt káosz a köbön az  elmúlt hetetekben, miként a diákok nem egyszer tiszavirágéletű kis forradalommal próbálták kifejezni nemtetszésüket a kormány oktatási reformjaival szemben. A turisták által frekventált helyek így - pl a Colosseum - álltak a lázongások középpontjában, aztán jött felvonuló diákoktól elzárt forgalamas alagút és így tovább országszerte...Nápolyban természetesen nem maradhatott el a már hetek óta utcán heverő kb 2300 tonnányi szemét “kupacka” aprajának felgyújtása sem a rendőrautók rongálása mellet. Igen...mediterránia, nem meglepő. Nem tetszés = Tüntetés, és ma sem kell dolgozni. Természetesen nem változott semmi, csak az “assemblea” (gyűlés) meg “facolta occupata” színes vászonlepedői cserélgetik egymást a Campus épületein. Mindezektől függetlenül eszem ágában sincs elítélni el ezeket az egyetemistákat, mert még is csak az ő jövőjükről van szó, és a helyzet télleg nem egyszerű...dehát hol az ???!!!! ...Sőt szolidaritásként még  mi is beálltunk egy beszéd meghallgatására az egyetemi kutató központ elé...aztán végül kiderült, hogy valójában rossz tüntetésen vagyunk és nem a diákok felvonulását előzte meg az ügyeletes szónok :)  Teszem hozzá végül, ha én úgy mertem volna visszaszájalni egyszer egy Szabó Gyulának, ahogyan itt rendszeresen teszik a professzorokkal, hát elköszönhetnénk az orvosi diplomámtól, na de ezt hagyjuk is, más tészta....A bürökrácia és a szervezetlenség pedig igen kemény nehézségek elé állított minket, karöltve a 21. század legbutább egyetemi találmányával, a kreditrendszerrel karöltve. Mediterrán tészta !! Itt persze semmi sem olyan egyszerű, nem csak a “Docle
 vita létezik” ....ki kell kicsit ábrándítsam a hiszékenyeket :)
Lassan két hete gyűrjük a magyar könyveket, készülünk az otthoni vizsgákra, de leginkább a hazamenetelre. Én már tegnap legóztam egy kicsit a nagybőrönddel, mit hogyan kéne pakolni...hát valahogy haza kéne vinni a sok szuvenírt is ! :)
Egy két buli természetesen még belefért az elmúlt hetekbe, és természetesen végignéztük barátainkkal miként alázta meg a Barcelona a királyi gárdát, a Lazio pedig Benitez rémgyenge Interét.
Felfedeztük az elmúlt hetekben a város azon részeit amit eddig nem láttunk, és jártunk egy két olyan helyen amiket nem igazán a turistáknak tartogat az Örök város, és ide most akkor egy pont.
Pocsék az idő, folyamatosan esik, uhogy sok mindent nem lehet már csinálni, max lassan menni  homokzsákot pakolni a Teveréhez ! :) ....nem baj ez az idő való a tanulásra, így nem olyan nagy a kísértés.
Minap felkerestük az egyetemi könyvárak egyikét. Azt kell, hogy mondjam a mi “kis” TIK-ünk kacsalábon forgó palota - amúgy is az - ahoz képest ami itt van ! Nincs szabad szekrény = nem mész be. A csend fogalma ismeretlen, otthon meg nem lehet tanulni, megy a kis házi-forradalom a mániákus és bigott katolikus jófiú meg a szicíliai zsiványok között. Tudjátok, ilyen is lehet a mediterrán tészta ! 
Pont ez a három hónap volt az az idő, amikor az ember azt mondja, “jó lesz végre hazamenni egy kicsit !!!” ...és tényleg jó lesz. Aztán majd januárban, kipihenve, újult erővel visszajönni és bedarálni a gyakorlatokat és megpróbálni összekaparni vmi Erasmus kettest a nefropátiákból....jah igen nefrológia, mindet újratanulni, ráadásul olaszul, hát nem gondoltam, hogy mégegyszer megáld vele a Jóisten ! :)

Vasárnap kirándultunk még egy utolsót, bepróbáltuk a helyi szervezést és meg kell mondjam a baljós hallomások ellenére nem csalódtunk ! Bár már önmagában elég meggyőző páros; Siena + Toscana ! Meg is győzőtt mindenkit. Egy újabb ékszerdobozt jártunk körbe, benne a gyönyörű dóm, a világörökségét részét képező Piazza del Campo, a karácsonyi vásár, a hamisíthataltan toszkán hangulat, a karácsonyi fényben úszó szűk utcák és hömpölygő bámészkodók és azt hiszem a világ legszebb utcai, városi, főtéri nem is tudom hogy mondjam... lényeg, hogy a legszebb karácsonyfája amit eddig életemben láttam. Remek kis csapattal töltünk el egy napot, összefort a társaság az elmúlt hónapokban itt is és ez igazán ezeken a kirándulásokon látszik meg, a hangulat csillagos ötös, csak úgy mint Siena. Nekünk ezt a utat hozta a Mikulás idén, jár a szaloncukor neki is ! :)
És persze végül de nem utolsó sorban  “A” Nutellás Pizza...nem lehet szó nélkül hagyni !Fenomeniális, zseniális és utánozhatatlan !!! Jelenleg a kilencedik csodája a világnak számomra. A 8. titok, meg az is marad még egy jó darabig, a többi hetet meg ugye mindenki ismeri ! :)

A visszaszámlálás elindult, egy hét és újra otthon !!!! Addig meg még egy kis mediterrán tészta...Hiányoztok már nekünk rendesen ! A pilóta bácsinak majd megmondom, hogy úgy terelgesse annak a gyönyörű vasmadárnak a szárnyait, hogy másnap reggel nekem jelenésem van a TIK-ben, vár a hamisíthatatlan zaccos kávém és várnak a barátaim ! :)
Kitartást Nektek az utolsó héthez, és egy kalappal a kezdődő vizsgákhoz, nemsokára “Maverick” is beszáll a buliba !!!” 
Jövő hét csütörtökön találkozunk és remélem megiszunk egy Welcome home J.D-t ! Addig is jót ne halljak rólatok ! 
Zoli
És ne feledjétek, a mediterrán tészta :

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése